Økologi er et gennemgående tema på Bagtanker. Vi vil så gerne, det er så nemt, men alligevel er det så svært. Det er nemt at skifte alle konventionelle råvarer ud med økologiske – men det er så svært at gennemskue, hvor det rent faktisk giver værdi for dig som kunde, og ikke mindst hvordan vi får sendt regningen videre til dig, uden du stopper med at handle med os.
Vi prioriterer f.eks. at bruge økologiske æg, ligesom langt de fleste af vores mejeriprodukter er økologiske. Men vi tør derimod ikke vælge den dyre kylling, fordi vi frygter, at den 10’er ekstra, det vil koste dig at købe en kylling/bacon-sandwich, vil skræmme dig eller dine venner væk.
Vi har som sådan også et ønske om at servere langt mindre kød på Bagtanker. Det ville både gavne jer, os og klimaet. Men der har vi endnu en udfordring: I er ikke klar til at lægge kødet på hylden. I hvert fald kun sjældent, når det kommer til take-away. De kødfrie dage vælger I, en eller flere af de dage, hvor I selv står i køkkenet. Det er forståeligt, men en udfordring.
En tredje udfordring er økologi fra udlandet. Hvor går grænsen mellem om det er forsvarligt at importere et økologisk produkt fra et andet land eller kontinent? Bevares, der kører lastbiler, flyver flyvere, og sejler supertankere rundt hele tiden, så hvad gør 20 kg agurker, 100 kg oksekød eller 500 kg mel i det store regnskab? Kan det betale sig at støtte økologien, hvis klimaaftrykket er større end hvis man havde støttet en dansk konventionel produktion?
Et eksempel er vores oksekød: Vi gik over til rent økologisk oksekød, hvilket føltes super-godt.
Men vi løb ind i fire problemer: 1: leveringssikkerhed, vi vidste aldrig, om vi kunne få økologisk kød hjem 2: kvalitet, smag og fedtprocent stak i alle mulige retninger 3: vi var ikke garanteret, at det var fra Danmark og 4: priserne steg hele tiden med den manglende leveringssikkerhed, og harmonerede slet ikke med kvaliteten.
Derfor besluttede vi, at den bæredygtige model i det her tilfælde var at gå tilbage til konventionelt kød fra Himmerland, som 1: er leveringssikre, hvormed vi altid ved, hvad vi får. 2: kvaliteten er altid i top. 3: det er altid dansk, fritgående og næsten lokalt og 4: priserne hænger sammen med kvaliteten.
Sidstnævnte udfordring opsummerer vores bæredygtighedsdilemmaer ret godt, fordi vi vil enormt gerne være en klimamæssig-, dyrevelfærdsmæssig- OG økonomisk bæredygtig forretning. Men det er bare ikke muligt. Vi forsøger at acceptere, at vi må indgå nogle kompromiser for at få det hele til at gå op, fordi hvis vi i sidste ende ikke har en økonomisk bæredygtig forretning, har vi 0% chance for at være bæredygtig på andre måder.
Man skal dog, hvis man handler på Bagtanker, være sikker på, at vores grønt er økologisk. Salat bliver ikke tilberedt, hvorfor (vi i hvert fald mener) sprøjtegift bliver siddende.
Vores mel, og med få undtagelser alt hvad vi kommer i bagværk, er økologisk. Med dansk økologisk mel ved vi, at vi får et rent produkt. Surdejen bliver beviseligt sundere af, at der ikke er giftrester i melet. Mængden af gærceller bliver ikke påvirket af sprøjtegift, men mælkesyrebakterierne har langt bedre vilkår, hvis de får lov til at udvikle sig i rene produkter. Det er hvad enten man dyrker surdej eller sauerkraut.
Kvæg der har græsset leverer bare bedre produkter, end kvæg, der har stået i en stald og ædt kraftfoder og ensilage. Det kan ses og smages på maden, men det handler efter vores mening også om at vælge så meget dyrevelfærd til som muligt.
Vi prioriterer også økologiske æg, og om end det kan virke dobbeltmoralsk at bruge konventionelt kød og stadig sige, at man går op i dyrevelfærd uden at være konsekvent med sine valg, så ser vi sådan på det, at det er bedre at støtte noget fjerkræ frem for intet.
Der er plads til langt flere kampe, og vi tager dem en for en – men forretningen skal kunne bære det.